De vlag van Ierland werd voor het eerst aangenomen als de nationale vlag van de Ierse Vrijstaat in 1922. Toen de Ierse Vrijstaat werd opgevolgd door de moderne Republiek Ierland werd de vlag overgenomen. De vlag is een verticale driekleur van groen, wit en oranje. Het groen staat voor de katholieken, oranje voor protestanten en wit voor vrede.
De vlag van Ivoorkust lijkt sterk op een omgekeerde vlag van Ierland, maar bij die vlag is de hoogte-breedteverhouding 2:3

De driekleur en Noord-Ierland

In Noord-Ierland wordt de vlag niet officieel gebruikt, aangezien dit deel van het eiland een deel van het Verenigd Koninkrijk is. De vlag wordt echter wel graag in beeld gebracht door de Ierse nationalisten in Noord-Ierland.
Er is geen vlag die de officiële vlag van Noord-Ierland genoemd kan worden. In 1953 kreeg Noord-Ierland wel een officiële vlag, maar toen het Parlement van Noord-Ierland in 1972 werd opgeschort en in 1973 werd afgeschaft, werd de vlag buiten gebruik gesteld. Tijdens officiële gebeurtenissen gebruikt men nu in Noord-Ierland de Union Flag, die ook door de in 1998 ingestelde Assemblee voor Noord-Ierland wordt gebruikt.
De vlag die tussen 1953 en 1972 de vlag van Noord-Ierland was, bestaat uit het Kruis van Sint-Joris op een wit veld (zoals in de vlag van Engeland). In het midden van het kruis staat een rode hand (het wapen van de provincie Ulster) in een zespuntige ster (verwijzend naar de zes gebieden van Noord-Ierland) onder een kroon. Ierse Unionisten gebruiken deze vlag nog steeds, terwijl de Ierse nationalisten de vlag van Ierland gebruiken.

Vlag van Sint-Patrick

De huidige vlag van ierland is niet altijd de officiele vlag geweest. Van 1783 tot 1922 toonde de Ierse vlag het kruis van Sint-Patrick, de beschermheilige van Ierland. Het kruis werd geïncorporeerd in de Union Flag na de vereniging van Groot-Brittannië en Ierland in 1801. De vlag wordt soms in Noord-Ierland nog gebruikt als een neutraal symbool voor het gehele eiland, bijvoorbeeld tijdens St. Patrick’s Day.