De Ierse hoofdstad Dublin staat niet alleen bekend om het beroemde Guinness bier, er zijn ook een heleboel schrijvers en dichters geboren. Denk bijvoorbeeld aan Joyce, Yeats, Beckett of Wilde. De stad ligt aan zee aan de oostkust van Ierland en draagt een lange historie met zich mee. Wanneer je op een Dublin stedentrip bent, zal je zeker veel van de geschiedenis meekrijgen. In de 17e eeuw werd dit zelfs de tweede stad van het Britse rijk, waar de mooiste gebouwen uit voortkwamen. Deze zijn gelukkig nog steeds in Dublin te bewonderen.

Dublin Bezienswaardigheden

Als je in Ierland bent, is het bezoeken van Dublin Castle een must. 700 jaar lang heeft dit kasteel gediend als een hoofdkwartier voor de Engelsen; tegenwoordig wordt het alleen gebruikt voor staatsbezoek. Uiteraard kan een bezoek aan het Guinness Store House in Dublin Ierland niet ontbreken. Hier kan je met eigen ogen aanschouwen hoe het beroemde zwarte bier gebrouwen wordt. Als je klaar bent met de tour, kan je gezellig bovenin het Store House een biertje drinken met een weids uitzicht over de stad. Houd je meer van whiskey? Breng dan een bezoekje aan de Old James Distillery, een oude Whiskey branderij die is opengesteld voor geïnteresseerden. De aartsbisschop is gevestigd in de Christ Church Cathedral. Hier bevindt zich de grootste crypte van Ierland. Het is gaaf om hier tijdens je reis een Belfry tour te boeken. Tijdens deze tour krijg je een rondleiding terwijl je de klokkentoren beklimt. Eenmaal aangekomen bij de klokken mag je ze zelf ook luiden.

Nationaal Museum

Het belangrijkste museum in Dublin Ierland is het Nationaal Museum. Hier wordt aandacht besteed aan de Vikingen die de oorspronkelijke stad hebben gesticht en daarnaast zijn er ontzettend veel gouden voorwerpen uit de bronstijd te bewonderen. Het Nationaal Museum is opgesplitst in drie delen. Het deel met de gouden voorwerpen bevindt zich in Kildare Street. Het tweede gedeelte van het museum zit op Merrion Street en heeft een tentoonstelling over hoe dieren vroeger leefden. Het derde gedeelte bevindt zich buiten de stad in Colin Barracks en bezit een collectie van kleding en zilveren objecten.

Een ander interessant onderdeel van de Dublin bezienswaardigheden is de Kilmainham Gaol gevangenis. Hier wordt je rondgeleid langs de kleine cellen waar de gevangenen zaten tussen 1796 en 1924 en meegenomen in de verhalen van toen.

Naast deze bezienswaardigheden bezit de stad het grootste omheinde stadspark van Europa: Phoenix Park. Hier mag je gratis naar binnen en je kunt er zelfs damherten van dichtbij bewonderen. De Zoo die aan dit park grenst is in het bezit van een beroemde leeuw. Want welke leeuw zie je altijd brullen in het MGM logo voordat er een film begint? Juist, ja.

Reizen naar Dublin

Vanaf Schiphol en Maastricht Airport gaan er rechtstreekse vluchten naar de Dublinse luchthaven. De vlucht vanaf Nederland duurt ongeveer anderhalf uur. Voor de reis vanaf de luchthaven naar je hotel is het het slimste om te kiezen voor de Airlink dubbeldekker bussen. Binnen uiterlijk een uur arriveer je dan in de oude stad. Stap uit bij de halte Temple Bar of O’ Connell Street. Je kunt natuurlijk ook een taxi pakken, maar dit zal wel prijziger zijn dan een ritje met de Airlink bus. Reis je low budget en heb je alleen handbagage bij je? Pak dan bus 16 of 41 richting de oude stad. Tickets voor de bus kan je kopen bij de buschauffeur zelf en op de luchthaven.

Als je in de oude stad bent, wil je mogelijk ook gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het is dan het voordeligst om een ‘Freedom of DublinCity’ pas te kopen. Die zal wat duurder zijn dan de standaard buslijnen, maar je krijgt er wel drie dagen gratis openbaar vervoer voor terug, inclusief retour met de Airlink bus van en naar het vliegveld. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn echter ook prima te voet te bereiken.

Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Ierland reizen. Dan ben je ongeveer 14 uur onderweg inclusief overtocht met de veerboot. Houd er bovendien rekening mee dat ze hier aan de linkerkant van de weg rijden. Wanneer je pas, als je bent gearriveerd, met de auto de stad in wilt, reserveer de auto dan altijd van tevoren online in Nederland. Zo ben je veel goedkoper uit dan wanneer je ter plekke een auto huurt.

Accommodaties

In de buurt van Grafton Street, de grootste winkelstraat van de stad, ligt het luxueuze en duurste hotel van de stad: het Conrad hotel. Als je van chique houdt, betaal je hier een kamer vanaf 250 euro per persoon per nacht. Dit geldt ook voor het Fitzwilliam Hotel dat zich een paar honderd meter verderop gevestigd heeft. Liever op zoek naar enkel een prima slaapplek? Kijk dan eens bij het Browns Hotel. Hier kan je al verblijven vanaf 57 euro per persoon per nacht. Het hotel heeft een retro interieur met exclusieve schilderijen aan de muur. De stad heeft ook ontelbaar veel hostels waar je kunt verblijven. In het International Hostel kan je al vanaf 20 euro, inclusief ontbijt, een gedeelde kamer boeken. Bij het Isaacs Hostel is dit zelfs vanaf 14 euro per nacht mogelijk en dan mag je ook nog eens gebruikmaken van hun gratis sauna. Als je liever verblijft in een hotel vlakbij de luchthaven omdat je bijvoorbeeld op zakenreis bent, kan je kiezen voor het Radisson Blu hotel. Hier heb je een kamer vanaf 110 euro per persoon per nacht. Naast hotels zijn er uiteraard ook een aantal Bed & Breakfasts beschikbaar. Deze liggen echter wel vaak buiten de oude binnenstad. Het enige Bed & Breakfast dat wel centraal ligt, is het Anchor House in Lower Gardiner Street. Dit Guesthouse heeft vaak verschillende aanbiedingen waar je gebruik van kunt maken. Als je in maart naar deze prachtige stad wilt komen, houd er dan rekening mee dat je ruim op tijd je accommodatie boekt in verband met de in Ierland uitbundig gevierde St. Patrick’s Day op 17 maart.